- Webwinkels buiten de EU zoals AliExpress en Wish zijn populair bij Nederlandse consumenten, met name door de lage prijzen.
- Volgend jaar wordt een bestelling bij een Chinese webshop iets minder goedkoop. Dan moet je namelijk ook btw betalen op pakketjes onder de 22 euro.
- De wijziging zou aanvankelijk ingaan op 1 januari, maar door de coronacrisis is dat uitgesteld tot 1 juli 2021.
- De nieuwe btw-regels moeten oneerlijke concurrentie van Chinese webwinkels tegengaan. Toch zijn Europese webwinkeliers nog niet tevreden.
Wat zijn de huidige regels?
Als consumenten iets bestellen bij een internetwinkel van buiten de EU, dan hangt het van de waarde van de bestelling af of je belasting moet betalen.
Tot 22 euro (exclusief verzend- en verzekeringskosten) zit je veilig. Je hoeft dan geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen.
Bij een bestelling tussen de 22 en 150 euro ben je verplicht om 21 procent btw af te dragen. Bij leveringen van 150 euro of meer komen daar invoerrechten bovenop.
De btw en invoerrechten betaal je achteraf aan de bezorger. Voor het doen van de aangifte brengt de pakketdienst bovendien kosten in rekening, de zogeheten inklaringskosten of afhandelingskosten. PostNL en UPS rekenen hiervoor 13 euro per pakket, DHL circa 14 euro.
Lees meer: Invoerrechten betalen? Zo zit het als je iets bestelt bij een buitenlandse webshop
Wat is er mis met het huidige systeem?
Chinese webshops zijn steeds populairder, blijkt bijvoorbeeld uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Bestelden Nederlandse consumenten in 2017 nog voor bijna 120 miljoen euro aan spulletjes uit China, twee jaar later was dit bijna verdrievoudigd.
Dat pakketjes uit China onder de 22 euro zijn vrijgesteld van btw vinden Europese webwinkels niet eerlijk. Koop je hetzelfde product hier in de winkel, dan zijn winkeliers wel verplicht btw erover af te dragen. Er is zo geen gelijk speelveld tussen webshops binnen en buiten de EU, stellen ze.
De Europese Commissie is het daarmee eens en heeft in 2019 nieuwe invoerregels opgesteld.
Wat gaat er veranderen?
De Europese Commissie heeft een pakket aan nieuwe wetten bedacht. Die zijn bedoeld om de btw-regels te vereenvoudigen voor internetverkopen aan consumenten die in een ander landen wonen dan de verkoper.
Voor bestellingen van buiten de EU vervalt het drempelbedrag van 22 euro. Over alle aankopen moet btw betaald worden. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven wel vrijgesteld van invoerrechten.
Platformen als AliExpress en Wish.com zijn verantwoordelijk voor de btw-afdracht, omdat zij een "actieve rol" spelen bij de verkoop. Zij moeten het btw-tarief betalen dat geldt in het land van de koper.
Omdat de 27 EU-landen allemaal verschillende btw-tarieven hebben, is dit een administratieve ramp. Daarom komt er een nieuw aangiftesysteem, zodat de platforms aangifte kunnen doen in één EU-lidstaat. Deze lidstaat leidt de btw vervolgens door naar de belastingdiensten van de andere betrokken lidstaten. Deze regeling geldt alleen voor zendingen onder de 150 euro.
Wanneer gaan de nieuwe regels in?
De nieuwe regels zouden oorspronkelijk per 1 januari 2021 ingaan, maar dit is uitgesteld tot 1 juli. Nederland en Duitsland zouden zelfs pleiten voor uitstel tot 1 januari 2022.
Wat heeft er voor vertraging gezorgd?
Drie dingen: ICT, de coronacrisis en de Brexit.
Het optuigen van het zogeheten éénloketsysteem voor de btw-aangifte heeft nogal wat voeten in de aarde. De IT-systemen van de Europese belastingdiensten moeten op elkaar afgestemd worden en flink meer btw-aangiftes kunnen verwerken.
De belastingdiensten hebben echter een druk jaar achter de rug, met de Brexit en de financiële noodsteun die is uitgekeerd aan bedrijven tijdens de coronacrisis. Ze hebben niet genoeg tijd gehad om het éénloketsysteem goed op poten te zetten. Onder meer Nederland drong aan op uitstel. Dat is toegekend.
Wat betekenen de nieuwe btw-regels voor Nederlandse consumenten?
Als de regels op 1 juli ingaan, worden spullen bij Chinese webshops 21 procent duurder. Bij een bestelling van 5 euro komt er 1,05 euro aan btw bij. Een product van 20 euro gaat 24,20 euro kosten.
Omdat postdiensten de btw-aangifte niet meer afhandelen, zijn inklaringskosten verleden tijd. Dat betekent geen nare verrassingen meer als de bezorger de bestelling aflevert.
Dus ik kan beter nog snel wat bestellen voor 1 juli?
Als je goedkoop wilt shoppen zonder btw te betalen, dan wel. Maar pas op. Veel producten bij Chinese webwinkels voldoen niet aan Europese regelgeving, concludeerde de Consumentenbond onlangs in een onderzoek.
Twee derde van de 250 onderzochte producten bij webplatforms als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay zou hier niet in de winkel mogen liggen. Het ging bijvoorbeeld om tandenbleekmiddelen die meer waterstofperoxide bevatten dan toegestaan, sieraden met te veel zware metalen en powerbanks, USB-laders en reisadapters die niet door de veiligheidstest kwamen.
Daarnaast steun je door aankopen in China niet lokale, Nederlandse ondernemers. En die hebben het door de coronacrisis al niet makkelijk.
Zijn de nieuwe regels waterdicht?
Nee, dat niet. Leveranciers kunnen liegen over de waarde van het pakketje, zodat er minder btw hoeft te worden afgedragen. Dat gebeurt nu al steevast om onder het drempelbedrag van 22 euro te blijven.
Betekent dit het einde van dropshipping?
De nieuwe btw-regels betekenen dat dropshipping minder aantrekkelijk wordt. Daarbij biedt een webshop producten aan die het zelf niet op voorraad heeft. De webshop neemt bestellingen aan en bestelt ze vervolgens zelf bij een leverancier, bijvoorbeeld een Chinese webwinkel. Die levert de producten aan de klant.
Dropship-bedrijven bieden hun producten ook aan via platforms als Bol.com en Amazon. De verwachting is dat een deel van deze partijen weg zal vallen. Het aanbod op Bol.com en Amazon verandert daardoor.
Er zijn meer redenen waarom dropshipping onder druk staat. Zo zijn de luchtposttarieven omhooggeschoten door de coronacrisis en is gratis verzending vanuit China door een aanpassing van de wereldwijde postverdragen niet langer mogelijk.
Wat zijn de gevolgen voor Chinese e-commerce platforms?
Als de prijzen bij Chinese webshops omhooggaan, zullen consumenten er minder snel iets bestellen. De Chinese platforms zien de bui al enige tijd hangen en willen vanuit Europa opereren. Zo bouwt Alibaba, het moederbedrijf van AliExpress, een distributiecentrum bij Luik dat in 2021 zijn deuren moet openen. Concurrent JD.com wil zich naar verluidt vestigen in Venlo.
Zijn Europese webwinkeliers en consumentenorganisaties tevreden over de nieuwe btw-regels?
Deels. Het schrappen van het drempelbedrag van 22 euro is met gejuich ontvangen, maar het speelveld is nog niet volledig gelijk. Zo voldoet een partij als AliExpress niet aan Europese regels voor consumentaankopen, schrijft de Consumentenbond.
In de voorwaarden van AliExpress staat dat een koper zich moet wenden tot een arbitrage-instituut in Hongkong bij problemen met een leverancier. Volgens Europese wetgeving moeten consumenten in eigen land naar de rechter kunnen stappen.
Ook staat het Chinese platform niet toe dat klanten een product binnen 14 dagen terugsturen zonder opgaaf van reden. Ook dit is in strijd met Europese regels. Verder geeft AliExpress geen duidelijke informatie over de wettelijke garantietermijn.
Lees meer over retail en e-commerce:
- De beste bestelknop voor je webwinkel: dit zijn de meest effectieve kleuren, vormen en teksten
- Deze 3 dingen vinden Nederlandse shoppers het meest irritant, als het fout gaat bij online bestellingen
- Dit zijn de 10 grootste online verkopers van Nederland – Bol.com verstevigt toppositie met fikse omzetsprong